2 Latijn aan de slag met stadsplanning

  • 10 december 2020
  • 2de jaar

De ideale stad: onze Latinisten waagden zich eraan tijdens het project Academie

Tijdens het project Academie – een combinatie van een uurtje menswetenschappen en economische wetenschappen voor de moderne Romein, een uniek vak op maat van onze tweedejaars Latijn – werkte 2 Latijn rond stadsplanning. Dit deden ze door eerst het Romeinse model te bestuderen: wat deden de Romeinen goed bij het bouwen van hun steden? Daarna maakten de leerlingen hun eigen stadsplan volgens de regels van de kunst. Hierbij moesten ze natuurlijk rekening houden met een aantal belangrijke factoren: waar kan het afval verwerkt worden? Waar zet je publieke voorzieningen zoals een badhuis zodat zo veel mogelijk mensen toegang hebben? Waar begraven we de overleden burgers van onze stad? Hoe zorgen we voor watertoevoer? En voedsel? …

Het project leverde enkele meer dan geslaagde moderne stadsplannen op, geïnspireerd door de Romeinen.