Stage voor 6A&IT (deel 1)

  • 4 maart 2021
  • 6de jaar

6A&IT doet ervaring op op de werkvloer!

Onze leerlingen van 6 Accountancy & IT zijn deze en vorige week op stage. Zo komen ze in aanraking met een echte werkervaring in het bedrijfsleven. Anders dan andere jaren loopt de stage dit jaar slechts één week in plaats van twee.

Hieronder brengen enkele leerlingen verslag uit van hun ervaring. Volgende week is de volgende lichting aan de beurt.

Thijs Van Doninck bij DCPP 

Ik heb op mijn eerste stagedag de mogelijkheid gehad om alle officiële documenten in te kijken die worden opgemaakt bij de opstart van een éénmanszaak en een vennootschap. Het was toch wel boeiend om dit in het echt te bekijken in plaats van in een werkboek op de schoolbanken.

Naast alle taken die opgesomd staan in het contract heb ik ook vaak boekingen en taken mogen verrichten in verband met fiscaliteit en belastingen. Ik heb zelf btw-listings mogen opmaken en controleren, en ik heb geleerd hoe je de listing moet indienen via Intervat.

Hierbuiten heb ik ook vaak klanten ontvangen uit vrije wil, en hun begeleidt naar een vergaderkamer. De officiële ingang van DCPP is onder constructie, dus de klanten komen momenteel allemaal binnen via een tijdelijke ingang achteraan het gebouw. Mijn bureau is vlak naast deze deur, dus ik verwelkomde dagelijkse verschillende klanten.

Ik heb heel veel plezier gehad aan een echte boekhouding te voeren, in een echt bedrijf, in de echte wereld. Ik heb zeer veel bijgeleerd, ook al was de stage maar een week lang. Elke werknemer en vennoot van DCPP is super vriendelijk, en ze staan altijd paraat om je te helpen. Ook al is boekhouden niet echt iets dat ik later zou willen doen als job, toch ben ik blij dat deze week stage is doorgegaan. Ik denk dat ik door deze stage wel een beter perspectief heb gekregen van de bedrijfswereld in België.

Jels Schelkens bij SBB Accountants 

De taken die ik heb mogen uitvoeren zijn:

  • Administratieve taken
    • Scannen van documenten naar het globale dossier
    • Klanten opzoeken in het globale dossier en in het programma PFF
    • Gebruik maken van een sjabloon “brieven” van het globale dossier, deze afprinten en dan in een enveloppe steken waar de rest van de documenten van de klant inzitten
    • Vervolgens omslag klaar maken voor verzending
    • Tijdens de technische problemen mocht ik opzoek gaan naar aandelenregisters in de opbergkasten van SBB. Deze waren niet makkelijk om te vinden omdat de klant deze normaal gezien in zijn bezit zou moeten hebben. Niet ingescande mocht ik scannen naar de juiste plaats in het globale dossier.
  • Boekhoudkundige taken
    • Aankoop- en verkoopfacturen boeken in het boekhoudprogramma sbbSLIM.

Vooral de ervaring en de werking van het bedrijf vond ik positief aan deze stage. Maar ook de uitleg die ik heb gekregen over hoe alles werkt van het scannen van documenten naar het globale dossier tot de boekhoudkundige taken zoals het boeken van facturen en hoe ze dit uitvoeren was leerrijk. Ook niet te vergeten is dat de sfeer in het bedrijf zeer aangenaam was. Ze waren altijd vriendelijk en gaven nooit onnodige opmerkingen, maar stelden interessante vragen en gaven leuke opmerkingen zodat ik me thuis voelde in het bedrijf. 

In het algemeen vond ik deze stage een zeer aangename en leerrijke ervaring.

Lars Van Den Broeck bij Reynaers Aluminium 

Ik heb vooral aankoopfacturen mogen controleren en facturen afdrukken op vraag van de belastingdienst. Voor de rest heb ik geluisterd naar wat mijn collega’s dagelijks deden. Ze legden dit altijd heel interessant en goed uit.

Wat ik positief vond aan mijn stage was dat ik het heel interessant vond en dingen herkende uit de les. Nu kon ik zien hoe dit werd toegepast binnen een bedrijf. De sfeer in het bedrijf vond ik ook geweldig. Er kon gelachen worden.

Leticia Sagman bij Maldoy/Jemal 

Ik mocht aankoopfacturen boeken, orders bevestigen, de btw-listing invullen, bankafschriften boeken, handleidingen toevoegen aan het programma, afpunten van grootboekrekeningen, rekeninguittreksels klasseren en in enveloppen steken.

Ik vond het een heel leuke ervaring. Ik heb enorm veel dingen bijgeleerd. Mijn stagementor en collega’s waren zeer behulpzaam. Ik wil mijn stagementor ook enorm hard bedanken voor deze kans.

Stan De Troch bij Familiehulp 

Ik deed mijn stage bij Familiehulp in Gent en ik heb echt een fantastische ervaring achter de rug. Ik weet nu hoe het bedrijfsleven van een grote firma er achter de schermen uitziet.

Ik heb al facturen mogen boeken, klasseren, gegevens nakijken, vergaderingen bijwonen en documenten inscannen, gegevens toevoegen en veranderen en de officiële btw-aangifte mogen doen!

Ik had in het algemeen een zeer goed gevoel bij mijn stage en voelde me op mijn gemak.

Matheo Holvoet bij Verschaeren & Mertens 

Ik heb tijdens mijn stage meerdere opdrachten mogen uitvoeren. Ik heb in eerste instantie aankoopfacturen leren boeken,  zowel digitaal als manueel. Ik heb nadien ook bankafschriften leren boeken. Deze waren manueel in te voeren. 

Een andere opdracht die ik heb mogen uitoefenen is het inlezen van de in- en uitgaven van de kas van een bedrijf. Deze opdracht was digitaal. Dat wil zeggen dat ik enkel de leverancier moest invullen en dat de computer zelf de boeking maakte en de bedragen ingaf. Ik moest steeds nakijken of het klopte. Naast deze taken over de boekhouding heb ik een cursus mogen samenvatten over de nieuwe btw-regels van e-commerce.

Wat ik zeer positief vond aan mijn stage is het contact dat je hebt met je collega’s. Ik voelde mij direct thuis en de stress was onmiddellijk voorbij. Mijn collega’s waren altijd bereid om mij te helpen en gaven mij zelfs complimenten. Naast de  goeie relatie die ik had met mijn collega’s heeft deze stage mij ook veel over het boekhouden zelf bijgeleerd. Ik heb kunnen zien hoe het allemaal in zijn gang ging in het bedrijf.

Narek Abramyan bij Alfalfex

Ik heb een variatie aan taken mogen uitvoeren in de boekhoudafdeling. Ik vond het een zeer leerrijke periode. Ik heb zendnota’s mogen boeken en facturen betaald. De facturen werden geboekt in Navision. Navision is een ERP-programma van Microsoft. De facturen werden betaald in Isabel. Isabel is een betaalprogramma. 

Ik was een beetje zenuwachtig voor de stage. Dit was absoluut niet nodig. De eerste dag werd ik met open armen ontvangen. Ik voelde mij direct thuis. Ik zou graag College Hagelstein en Alfaflex willen bedanken om mij een ervaring te geven dat ik nooit meer zal vergeten!