Stage 6A&IT

  • 5 maart 2022
  • 6de jaar

De leerlingen van 6A&IT deden stage en ontdekten zo het echte bedrijfsleven.

De leerlingen van 6 Accountancy & IT gingen 2 weken op stage in een echt bedrijf. Hier lees je hoe zij dat ervaren hebben.

Denisa – Euro Pool System

“Ik mocht mijn stage lopen bij Euro Pool System. De taken die ik hier heb gedaan, waren leerzaam, interessant en zelfs leuk.

Mijn voornaamste taken zijn het boeken van bankafschriften, het printen, sorteren en afstempelen van aankoopfacturen, gegevens nakijken, het printen van inkooporders en het inboeken daarvan. Om er zeker van te zijn dat er geen moment verloren ging, gebruik ik de tijd wanneer alle andere taken gedaan zijn, om aan het Intrastat Excel-bestand voor december 2021 en januari 2022 te werken.

Tot nu toe was mijn ervaring plezierig en leerzaam. Het is hier altijd een aangename sfeer door mijn behulpzame en lieve collega’s. Ik kan altijd bij hen terecht en veel vragen stellen.

Door deze stage heb ik al veel bijgeleerd over boekhouden en het echte bedrijfsleven.”

Maarten – Imelda

“De taak dat ik het vaakste heb mogen doen, is het nakijken van facturen. Kijken of deze wel correct zijn ingevuld door het boekhoudsysteem. De 2e taak dat ik zeer vaak heb mogen doen, is het inscannen van facturen verkregen via de post. Deze moeten zo in het boekhoudsysteem geraken. Ik ben nu ongeveer aan het einde van mijn stage en ik vind het geweldig. Ik amuseer me heel hard en leer zeer veel bij. Ik leer niet alleen hoe een echte boekhouding eruit ziet in een bedrijf maar ook hoe het er aan toe gaat in het kantoorleven. Dit bevalt me ten zeerste.”

Aïsha – Dielens en Van Bosstraeten

“Mijn voornaamste taak is het scannen van facturen, die ik vervolgens moet doorsturen naar het programma Clearfacts. Ik moet die daarna ook boeken in Clearfacts. Dit gaat voornamelijk over aankoopfacturen en verkoopfacturen. Daarnaast doe ik ook vaak opzoekwerk naar facturen in de kelder.

Wat ik het leukst vind om te doen, is het boeken van aankoopfacturen en verkoopfacturen, maar het is ook fijn om variërende takken te krijgen. In plaats van altijd maar aan mijn bureau te blijven zitten, mag ik soms ook naar de kelder.”

Lennert – Reynaers Aluminium

“Hier zie je mij volop in actie met het boeken van aankoopfacturen van accessoires om aluminium omkaderingen van ramen en deuren te maken. Ook heb ik al elke dag financiële verrichtingen gedaan. Dit zijn meestal fouten van de klant of leverancier die hun gegevens fout hebben doorgestuurd. Het checken of klanten nog wel binnen hun kredietlimiet zitten, is ook een van mijn voornaamste jobs. Als dit niet zo is, moet ik laten weten dat hun bestelling niet kan vertrekken.

Ik ben zeer blij met mijn keuze om Reynaers Aluminium als stagebedrijf te kiezen. Dit is een van de grotere bedrijven van België en is een Europese leider. Een beter bedrijf om het reilen en zeilen van een boekhoudafdeling te leren kennen, kon ik me niet voorstellen. Ik heb in deze korte maar vermoeiende week al enorm veel bijgeleerd. Ik word ook elke keer goed te woord gestaan als ik vragen heb over bepaalde onderdelen.”

Jens – Agilitas

“Mijn voornaamste taken zijn: boeken in Coda, afletteren in Coda, mails beantwoorden, kijken welke klanten er nog moeten betalen. Door de vele afwisseling heb ik vele verschillende taken en is het elke dag heel plezant. Ik doe alles eigenlijk wel even graag.

Ik vind de stage wel heel plezant. Het is eens iets anders dan de lessen op school. Ik heb hele leuke mensen leren kennen, echt een groep die goed overeenkomt. Ik kan me voorstellen dat ze allemaal heel blij zijn dat ze hier komen werken. Het is hier zo gemoedelijk, wat het werken heel leuk maakt. Ik hoop dat ik later ook ergens mag werken waar de sfeer zo fantastisch is als hier.”

Ella – Fiscal First

“Ik heb heel veel plezier op mijn stage. Mijn collega’s zijn zeer aangename mensen en ik ben zeer blij dat ik de kans heb gekregen om deze ervaring te mogen beleven. Ik houd mij voornamelijk bezig met het inboeken van rekeninguittreksels en facturen. Hoewel ik soms ook specialere dingen mag doen onder begeleiding van mijn stagementor.”

Dion – Gemeente Meise

“De voornaamste taak die ik in de eerste week heb gedaan, is het aanmaken van verkoopfacturen. Daarnaast heb ik ook een dag betaallijsten opgemaakt, zodat die kunnen betaald worden. Ik heb ook een aantal aankoopfacturen geboekt. Ik heb eigenlijk al zeer veel taken gedaan de eerste week. Bijna alles van de boekhouding.

Mijn mening over de stage is dat de stage zeer goed meevalt. Ik mag niet klagen over mijn collega’s, met wie ik een zeer goede band heb; er heerst een leuke sfeer. Maar ook dat ik zeer veel bijleer over het echte werk op een boekhoudafdeling. Daarom vind ik deze stage veel beter dan schoollopen.”

Chloë – Alfaflex

“De taken die ik vooral al heb gedaan deze week zijn: het klasseren van verkoopfacturen, hierna het factureren van deze facturen en deze ook via mail versturen, bankafschriften boeken, aankoopfacturen boeken, betalingen doen in het programma Isabel en daarna bekijken of alles klopt en aanmaningen sturen via mail.

In het begin van de stage vond ik alles redelijk stresserend en vermoeiend. Ik was niet gewend om constant te werken, ook niet aan de taken die ik moest doen. Na een paar dagen was ik het wat gewend. Myriam, Inge, Bettina en de andere medewerkers zijn ook heel vriendelijk en behulpzaam dus dat hielp mij ook heel erg om aan alles te wennen.”

Kristijan – Articom

“Ik vind het zeer leuk om stage te lopen bij Articom/Alfaflex. Het is zeer interessant om het systeem achter het boekhouden te kennen en te begrijpen. Ik heb ook zeer toffe collega’s op het kantoor, het zijn echt grappenmakers. Wat ik minder tof vind, is het archief opruimen en klasseren maar dat hoort bij het werk. Mijn voornaamste taken waren verkoopfacturen klasseren. Dit deden we door middel van het VOR/(nummer) van hoog naar laag te klasseren. Ik moest ook een deel van de gegevens voor het nieuwe systeem opstarten, dit waren de IBAN-gegevens van bedrijven in een Excel-document zetten. Ik heb ook samen met mijn stagementor verkoopfacturen geboekt.”

Wendy – Acco

“Wat ben ik blij dat ik de kans heb gekregen om stage te lopen bij Acco!

Veel toffe werknemers die mij met plezier willen helpen. Ze leren mij op de gemakkelijkste manier veel bij. Ik voel me al op mijn gemak.

De meest voorkomende taken die ik heb gekregen zijn facturen boeken. Ik heb voor verschillende bedrijven aankoop- en verkoopfacturen geboekt. Ook heb ik in een Excel-bestand de btw-klantenlisting van een bedrijf gekregen om btw-nummers te controleren met de website VIES.”

Anton – Maldoy NV

“De eerste week van de stage bij Maldoy NV liep vlot voor mij. Ik vond het leuk om hier bij te leren. Ik werd daarbij zeer goed bijgestaan door mijn collega’s, zij hebben ervoor gezorgd dat ik altijd wel iets te doen had, en dat ik ook af en toe een babbeltje kon doen. Er hangt een aangename sfeer op de werkvloer. Ik heb geen angst om vragen te stellen en mijn collega’s zijn zeer vriendelijk. Ik vind dat ik interessante taken heb die ik kan uitvoeren, er zit genoeg variatie in mijn werk ook al is de essentie wel hetzelfde.

Mijn voornaamste taken zijn het updaten van de papieren service orders, waarbij ik ga controleren of er ondertussen een aanbetaling is geregistreerd, om deze dan vervolgens te klasseren. Verder heb ik al vaak de aankooporders geregistreerd. Deze taak houdt in dat ik de factuur met de orderbevestiging moet vergelijken om de eventuele verschillen te verbeteren. Mijn laatste meest voorkomende taak is het uploaden van de technische en veiligheidsfiche van goederen. Maldoy NV verkoopt allerlei producten, waarvan de technische en veiligheidsfiche nog in bijlage op de website moeten worden gezet, zodat klanten deze kunnen raadplegen als ze eventuele inkopen willen doen op de webshop.”

Toon – DNF Adviesco

“De eerste week stage zit erop bij DNF Adviesco. Mijn voornaamste taken die ik heb uitgevoerd, waren het boeken van aankoopfacturen en verkoopfacturen. Het invullen van de btw-aangifte en in sommige gevallen een intracommunautaire opgave. Ik heb ook heel wat klasseerwerk gedaan. Het inboeken van de bank heb ik ook verschillende keren uitgevoerd.

Mijn eerste week is me heel goed bevallen. Het werken op een boekhoudkundige afdeling/ boekhoudkantoor ligt me wel. Ik heb nog nooit de gedachte gehad van ‘dit is geen tof werk’.

Je werkomgeving doet natuurlijk ook al heel veel en hierbij heb ik het geluk dat dit me ten zeerste bevalt. Het is een zeer fijne werkomgeving en sfeer om in te werken met toffe collega’s.”

Nathalie – Verschaeren & Mertens

“De eerste week van mijn stage verliep goed. Er waren een paar moeilijkheden met het leren werken met het boekhoudprogramma, maar hoe meer facturen ik moest boeken, hoe vlotter het ging.

Mijn voornaamste taken waren het boeken van aankoop- en verkoopfacturen met creditnota’s erbij. Ik heb al zeker rond de 1 000 facturen geboekt deze week. Nog een andere taak die ik vaak heb mogen uitvoeren, was het boeken van rekeninguittreksels. Bij deze taken is het nakijken van het btw-nummer en de bedragen het belangrijkste.

De juiste grootboekrekening vinden is natuurlijk ook een heel belangrijk onderdeel. Daar had ik af en toe moeite mee omdat Verschaeren & Mertens hun rekeningstelsel verschillend is van hetgeen we op school gebruiken.

Het was een uitdagende, maar een zeer leerrijke week. Ik kijk uit naar wat ik volgende week ga beleven in het kantoor.”

Thomas – KMG Tremelo

“Zoals je kan zien op de foto heb ik een eigen hoekje met een pc. Daar doe ik mijn best om de facturen van verschillende dossiers te verwerken. De facturen scan ik om deze vervolgens te boeken in het programma dat u ook kunt waarnemen op de foto.

Ik hoop op nog veel leerrijke momenten.

Bedankt voor de opvolging en hulp!”

Gabriël – Kavelco

“De eerste week stage zit erop en ik ben super enthousiast. Ik heb zo veel bijgeleerd over “het echte leven” en het is toch wel heel anders dan wat we in theorie bekijken. Je maakt van alles mee: de tegenslagen, positieve dingen en dingen waar iedereen, zelfs de vaste collega’s, vragen bij hebben. Ik raad het de school zeker aan om dit verder te zetten in de toekomst, ook voor de andere richtingen. Ik vind mijn collega’s bij Kavelco zeer aangenaam en behulpzaam. Deze week heb ik al btw-listings mogen nakijken en ze ingediend bij de overheid via INTERVAT. Natuurlijk heb ik ook de boekhouding gedaan van klanten. Zo heb ik verkoop- en aankoopfacturen gekocht en de creditnota’s ervan, indien ze er waren tenminste.”

Alexander – Kroton

“Mijn voornaamste taak die ik deze week heb gedaan, het boeken van aankoopfacturen en verkoopfacturen van verschillende klanten. Tenslotte heb ik me ook veel beziggehouden met het boeken van de bank, zoals je kan zien op de foto. Hopelijk komt er nog zo’n goede week.”

Bedankt om de ervaringen van onze leerlingen te volgen!